Denna debattartikel publicerades i Sydsvenskan den 2022-02 13 under rubriken Åsikter,

Varför behöver försvaret förstärkas omedelbart? Rysslands president Putin vill förändra den Europeiska säkerhetsordningen i grunden och använder sin krigsmakt som stöd för sina krav. Om de diplomatiska ansträngningarna som nu pågår misslyckas kan ytterligare ett ryskt militärt angrepp på Ukraina inte uteslutas. Ett sådant krig kan spridas.

Sverige har deklarerat att svensk säkerhetspolitik inklusive val av samarbetspartners bestämmer vi själva. Enligt regeringen har alliansfriheten tjänat oss väl och  en Natooption eller ansökan om Natomedlemskap är inte aktuellt nu eller i framtiden

Enligt Försvarsministern kan vårbudgeten komma att innehålla en tidigareläggning av åtgärder inom den ekonomiska ramen för  riksdagens Försvarsbeslut 2021 – 25.

Enligt statsministern kan förstärkning av försvaret ske i närtid efter behovsanmälan från ÖB och FMV.

Vi är inte alliansfria och har inte varit det sedan andra världskriget. Det fanns ett hemligt samarbete med västmakterna om utbyte av underrättelser i fred och militär hjälp vid ett eventuellt angrepp mot Sverige. Svenska flygbaser var till exempel anpassade för att ta emot stridsflyg från Nato. Svenska folket hölls okunniga om detta.

Sverige är idag medlem i  EU. Sverige har ett mycket nära militärt samarbete med Finland . Sverige samarbetar även militärt med Nato sedan 1994 inom ramen för Partnerskap för Fred (PFF).Sverige har tecknat ett värdlandsavtal och har regelbundna övningar med Nato. Sverige har vidare bilaterala avtal med USA och England.

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte ansökt om en option omNatoanslutning, som Finland har, trots att en riksdagsmajoritet vill det. En ansökan nu i det diplomatiskt känsliga läget torde emellertid vara olämpligt. Officiellt är vi militärt alliansfria men det klingar falskt! Ryssland vet med säkerhet var vi hör hemma.

Riksdagens totalförsvarsbeslut för perioden 2021 – 25 innebär en ökning av försvarsanslaget till ca 1,5% av bruttonationalprodukten (bnp) i slutet av perioden. Våra grannländer har redan eller är på god väg att uppnå 2% av bnp. Vi borde då ha minst 2% eftersom vi inte ens har garanterad hjälp från någon allians.

 Vi behöver hjälp utifrån eftersom vi har ett så litet försvar. Om totalförsvarsbeslutet för perioden 2021 – 25 genomförs kommer vi 2025 ha en handfull brigader(med ca 5000 man vardera) varav tre mekaniserade brigader(med totalt 120 stridsvagnar). Under ”kalla kriget” hade vi drygt 30 brigader varav sju pansarbrigader, däribland en på Gotland, och totalt ca 600 stridsvagnar.

Sverige bör:

-Förstärka försvaret omedelbart

– Höja försvarsanslaget till 2% av bnp

-Och i framtiden skaffa en option för att kunna ansluta sig till Nato

Ola Fischer

Malmö