Pax Baltica brukar vara ett tvådagarsarrangemang på hösten. Det fyllde 30 år 2019 och startades alltså under det händelserika året 1989.

Pax Baltica 2022 är på gång

2022 är här och vi hoppas att vi äntligen kan ses på plats, inte på skärm, 20:e oktober. Ingenting är klart ännu men det tillspetsade läget i vårt närområde behöver belysas oavsett utvecklingen under året.

Hoppet är det sista som överger oss och ni vet säkert att optimister lever längre.

Med hopp om ett fysiskt möte i höst

Inga-Lena Fischer

AFF Blekinge

Pax Baltica 2020

Årets upplaga av Pax Baltica blev digital. paxbaltica.se eller aff.a.se

Redan hösten 2019 bestämde vi i arbetsgruppen vilket tema vi skulle ha inför 2020. Det blev ”Vi såg det inte komma” med tanke på artificiell intelligens och cybersäkerhet, men rubriken passar väl också för det som händer i Belarus. Utvecklingen är oväntad. Innan valet i augusti hade nog inte någon kunnat förutse det som hände.

Deltagare i seminariet (en timme långt) Allmänna Försvarsföreningens generalsekreterare Anna Wieslander, generalmajor Karlis Neretnieks välkänd försvarsdebattör, Rysslandskännaren Martin Kragh på Utrikespolitiska Institutet, Yury Kazhura, tidigare diplomat i belarusisk utrikestjänst, numera bosatt i Stockholm.

Moderator är Katarina Tracz från Frivärld.

Pax Baltica 2019

Årets tema var ”Energi Europas ödesfråga – olika val runt Östersjön” och konferensen ägde rum 17-18 oktober i Karlskrona.

Pax Baltica 2018

2018 års Pax Baltica hade temat ”Goda grannar med underrubriken Kan de lita på oss” och gav deltagarna kvalificerad information om säkerhets- och försvarsfrågor relaterade till Östersjöregionen.

Bakgrund

Pax Baltica hette ursprungligen Kungsholmsseminariet, eftersom det hölls på Kungsholmen i Karlskrona. Föredragskvällar ordnades inom ramen för AFF (Allmänna Försvarsföreningen) runt om i länet, där kommuner och hemvärn hade en mycket mera omfattande verksamhet på risk- och säkerhetsområdet.

Till Kungsholmsseminariet kom de främsta inom säkerhetspolitiken, exempelvis ordföranden i försvarsberedningen – liksom Stefan Hedlund, ekonom med specialitet Ryssland, numera professor i Uppsala och Kristian Gerner, rysk och centraleuropeisk historia, numera professor i Lund, Jakub Swiecicki, Utrikespolitiska Institutet och bror med den dåvarande polske finansministern.

Grundtanken med dessa seminarier var att låta alla som var engagerade i Sovjet/Ryssland och Östeuropa, professionellt eller som beslutsfattare, mediafolk och militärer på hög nivå skulle mötas och diskutera fritt utan att bli citerade eller att det fördes några protokoll.

Det öppna samtalet var grunden för Kungsholmsseminarierna /Pax Baltica. Så småningom kom också näringslivet med, exempelvis säkerhetsanalytiker från Saab.

Från 1993 fick seminariet det definitiva namnet Pax Baltica.

Under några år framåt delades Pax Baltica-priset på 50 000 kronor ut. Pristagare har varit till exempel litauiske presidenten Algirdas Brazauskas, polske presidenten Lech Walesa, ABB:s Percy Barnevik – som omedelbart skänkte priset till ett Pax Baltica för ungdomar – och så Marion Gräfin Dönhoff, legendarisk tyska.

Andra gäster har varit den ryska oppositionens förgrundsgestalter som Gregorij Javlinkij, ledare för det liberala Jabloko. Elisabet Rehn har närvarat likskom Arkadij Vaksberg, känd rysk dissident, ministrar, författare, politiker, akademiker, kända journalister som Kjell Albin Abrahamson och Elisabet Hedborg.

Under många år arrangerades också de så kallade Chapmanföreläsningarna kring Östersjöfrågor en gång i månaden, fyra på hösten och fyra på våren.

Vill du komma i kontakt med arbetsgruppen som jobbar med Pax Baltica, skicka e-post till paxbaltica@gmail.com eller ring Birger Werner, 0708-341336

Hemsida paxbaltica.se

Se fler videoinspelningar från Pax Baltica på YouTube.