Pax Baltica brukar vara ett tvådagarsarrangemang på hösten. Det fyllde 30 år 2019 och startades alltså under det händelserika året 1989.
Pax Baltica 2024
I samband med Pax Baltica 2024 intervjuades Gints Amoliņš, utrikesredaktör vid LTV, i Blekinge Läns Tidning då han deltog vid konferensen som talare. Läs intervjun nedan:
Intervjun i BLT (källa), HÄR!
Fotograf: Sylvia Asklöf Fortell
“Numera inser jag att jag faktiskt kan dö”
Först har man en känsla av att man kan göra allt. Sen sjunker det in att det finns ett hot mot den egna säkerheten. Därefter inser man att oddsen att överleva blir sämre och sämre, berättar Gints Amoliņš, utrikesredaktör och krigskorrespondent vid den lettiska statstelevisionen.
Vi sitter på Officersmässen i Karlskrona – en ombonad miljö med mörka paneler, läderfåtöljer och tavlor. Runt omkring oss sorlar ljudet av röster. De är dämpade på min ljudinspelning, men i verkligheten, när vi för samtalet, är de nästan precis intill. De muntra rösterna bildar en skarp kontrast till ämnet vi diskuterar.
Gints Amoliņš är utrikesredaktör vid LTV, Lettlands statstelevision. Han är i Karlskrona för konferensen Pax Baltica. Klockan fem på morgonen den 24 februari 2022 vaknade han och hans tv-team på ett hotellrum i Kramatorsk, östra Ukraina, av fallande bomber. Flygplatsen anfölls.
Vilka minnen lever kvar hos dig från de här dagarna?
– Många bedömde att invasionen, om den kom, mest skulle beröra de östra delarna av Ukraina. Vi hade underrättelser om att de soldater som hade samlats vid ryska gränsen inte skulle vara tillräckligt för att ta huvudstaden. Så när vi förstod att bomberna föll över Kiev skakade det mig, i inledningsskedet.
Men så lyckades de ju inte heller med att ta Kiev.
– Nej, de gjorde ju inte det.
Sammanfattning av Pax Baltica 2024
Hög kvalité på föreläsningarna
Konserthuset var denna gång liksom under ett antal tidigare år platsen för föreläsningarna som lockade omkring 180 åhörare. Generaldirektör Magnus Hjort från Myndigheten för psykologiskt försvar var inledande och mycket intresseväckande föreläsare. Myndighetens uppgift är att möta antagonistiska hot inom informationsarenan och vara det öppna demokratiska samhällets stöd till myndigheter, regioner och företag. Detta bl a genom att stärka motståndskraften, sprida kunskap och genomföra övningsverksamhet. Demokratin kan inte tas som något evigt givet och måste därför försvaras.
Myndighetens uppdrag genomförs i en omvärldsmiljö där det pågår ett femtiotal väpnade konflikter, innefattande det ryska fullskaliga angreppet på Ukraina, den eskalerande konflikten i Mellanöstern, angrepp från terrororganisationer, gängkriminalitet liksom det mot vårt land utpekade hotet från Ryssland, Kina och Iran.
Över ämnet den Internationella brottmålsdomstolen i Haag talade generalsekreteraren i i Svenska FN-förbundet Jens Petersson. Hit är 124 länder anslutna med arton verksamma domare där en tredjedel av dessa utbyts på årlig basis. Pågående folkmord, brott mot mänskliga rättigheter och krigsförbrytelser gör att domstolen inte lider brist på verksamhet.
Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina uppvisar alla tänkbara brott mot folkrätten. Här återfinns bland vidrigheterna bortförandet av barn, våldtäkter och ett hänsynslöst mördande av unga, gamla, män, kvinnor och barn.
Ämnet Ukraina följdes upp av den lettiske TV – journalisten Gins Amolins, vilken på plats i landet rapporterat och fortsätter att rapportera om kriget, hittills genom ett femtontalreportageresor i det krigshärjade landet. Han gav i ord och genom korta filmsekvenser en tydlig bild av de ryska härjningarna, tillsammans med de utmaningar och farligheter som det innebär att verka som journalist under krigsförhållanden. Hans berättelse rörde och berörde.
Den avslutande föreläsningen genomfördes av Emil Knutsson som studerar till civilingenjör och är cybersäkerhetsexpert, varför ämnet cybersäkerhet föll sig tämligen naturligt som föreläsningsämne. Hans föreläsning täckte in tillvägagångssätten från enskilda hackers till statsstödda cyberangrepp. Attackerna från enskilda aktörer liksom från stater förekommer här och nu, vid höjd beredskap liksom under krigsförhållanden. Således något ständigt pågående, oaktat vilken etikett vi sätter på omvärldssituationen.
Skyddsaspekten var central i föreläsningen, där Emil Knutsson gav många bra exempel på vad som bör och kan göras från den enskilde individen upp till statlig nivå. På den senare nivån genomför Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea insatser som syftar till störa och skada infrastruktur, stjäla information liksom att sabotera militära operationer. Vi behöver således dra lärdomar på individuell liksom statlig nivå avseende skyddsåtgärder och samtidigt se framåt mot framtida hot relaterat till den ökade digitaliseringen i samhället.
Bra diskussioner
Avslutningsdagen fokuserade på diskussion och frågor relaterat till föregående dags föreläsningar med ett tjugotal seminariedeltagare. Här kunde det som förmedlats av föreläsarna ytterligare fördjupas vilket var synbarligt uppskattat av de närvarande.
Intresset hölls uppe ända till slutet genom Marinbaschefens engagerade föreläsning om utvecklingen inom vårt sjöförsvar och vikten av säkrade resursflöden över havet. Här sattes punkt för ett i alla avseenden intresseväckande event.
Ett varmt tack till Birger Werner och hans efterträdare Fredrik Hansson i rollen som projektledare, liksom till projektgruppens medlemmar och alla sponsorer. Likaledes ett varmt tack till eventets skickliga moderator Minou Sadeghpour som med erfaren hand lotsade föreläsningarna från start till mål. Hennes fina ord i samband med uppstarten över Pax Balticas framlidna eldsjäl Inga-lena Fischer värmde.
Text: Tommy Jeppsson
Bilder: Sylvia Asklöf Fortell
Pax Baltica 2023
Det finns möjlighet att se föreläsningarna nu i efterhand på följande länk: www.paxbaltica.se
Bilder från Pax Baltica 2023
Försvarsdirektör Peter Ryman
Journalist Patrik Oksanen
Brigadgeneral Patrik Gardesten
Inga-Lena Fischer, ordförande AFF Blekinge
Från presskonferensen
Den avslutande paneldebatten
Fr. v: Patrik Oksanen, Stefan Lundqvist, Peter Ryman, Patrik Gardesten, Fredrik Peedu, Minou Sadeghpour
Fotograf: Tore Almlöf
Din Inbjudan till Pax Baltica
11 oktober – 12 oktober 2023
I Karlskrona har Pax Baltica bedrivits sedan mitten av 1980-talet. Pax Baltica har blivit känt som ett av Sveriges mest kvalificerade återkommande arrangemang med mottot ”Samtal om fred och säkerhet runt Östersjön”. Pax Baltica är nu tillbaka efter pandemistoppet.
Du inbjuds härmed till årets Pax Baltica med rubriken
”Sverige och en ny verklighet. Samhällsförändringar vid ett NATO-medlemskap”.
Årets talare (reservation för ändringar)
Fil dr Stefan Lundqvist Journalist Patrik Oksanen
Brigadgeneral Patrik Gardesten Försvarsdirektör Peter Ryman
Kommendör Fredrik Peedu
Moderator Minou Sadeghpour från Allmänna Försvarsföreningen.
Program
11 oktober kl 1130-1230, lunch på Sjöofficersmässen
11 okt 1300-1700, öppna föreläsningar och frågestund i Konserthusteatern
11 okt kl 1800, middag på Sjöofficersmässen
12 okt kl 0830, seminarier i gruppform på Marinmuseum börjar
12 okt kl 1330 på Marinmuseum, Pax Baltica 2023 slut
Du kommer efter att du anmält dig att få ett detaljprogran.
Avgiften som i år är 750 kronor omfattar lunch 11/10, föreläsningar 11/10, middag 11/10 samt med seminarier lunch den 12/10.
Övernattning får du klara ut själv.
Skicka din anmälan och betalning till Allmänna Försvarsföreningen. Vi föredrar om ni betalar via Swish på följande nummer: 123 465 6641, men det går även bra att betala via bankgiro 482-8885.
Ange ditt namn, adress, samt Pax Baltica på talongen.
När du har betalat, meddela ditt deltagande till följande adress: ingalena.fischer@gmail.com
Vi måste ha din anmälan och betalning senast den 5/10.
Välkommen till Blekinge och Karlskrona för ett unikt tillfälle 2023.
Inga-Lena Fischer,
Ordförande i Allmänna Försvarsföreningen Blekinge.
Pax Baltica 2020
Årets upplaga av Pax Baltica blev digital. paxbaltica.se eller aff.a.se
Redan hösten 2019 bestämde vi i arbetsgruppen vilket tema vi skulle ha inför 2020. Det blev ”Vi såg det inte komma” med tanke på artificiell intelligens och cybersäkerhet, men rubriken passar väl också för det som händer i Belarus. Utvecklingen är oväntad. Innan valet i augusti hade nog inte någon kunnat förutse det som hände.
Deltagare i seminariet (en timme långt) Allmänna Försvarsföreningens generalsekreterare Anna Wieslander, generalmajor Karlis Neretnieks välkänd försvarsdebattör, Rysslandskännaren Martin Kragh på Utrikespolitiska Institutet, Yury Kazhura, tidigare diplomat i belarusisk utrikestjänst, numera bosatt i Stockholm.
Moderator är Katarina Tracz från Frivärld.
Pax Baltica 2019
Årets tema var ”Energi Europas ödesfråga – olika val runt Östersjön” och konferensen ägde rum 17-18 oktober i Karlskrona.
Pax Baltica 2018
2018 års Pax Baltica hade temat ”Goda grannar med underrubriken Kan de lita på oss” och gav deltagarna kvalificerad information om säkerhets- och försvarsfrågor relaterade till Östersjöregionen.
Bakgrund
Pax Baltica hette ursprungligen Kungsholmsseminariet, eftersom det hölls på Kungsholmen i Karlskrona. Föredragskvällar ordnades inom ramen för AFF (Allmänna Försvarsföreningen) runt om i länet, där kommuner och hemvärn hade en mycket mera omfattande verksamhet på risk- och säkerhetsområdet.
Till Kungsholmsseminariet kom de främsta inom säkerhetspolitiken, exempelvis ordföranden i försvarsberedningen – liksom Stefan Hedlund, ekonom med specialitet Ryssland, numera professor i Uppsala och Kristian Gerner, rysk och centraleuropeisk historia, numera professor i Lund, Jakub Swiecicki, Utrikespolitiska Institutet och bror med den dåvarande polske finansministern.
Grundtanken med dessa seminarier var att låta alla som var engagerade i Sovjet/Ryssland och Östeuropa, professionellt eller som beslutsfattare, mediafolk och militärer på hög nivå skulle mötas och diskutera fritt utan att bli citerade eller att det fördes några protokoll.
Det öppna samtalet var grunden för Kungsholmsseminarierna /Pax Baltica. Så småningom kom också näringslivet med, exempelvis säkerhetsanalytiker från Saab.
Från 1993 fick seminariet det definitiva namnet Pax Baltica.
Under några år framåt delades Pax Baltica-priset på 50 000 kronor ut. Pristagare har varit till exempel litauiske presidenten Algirdas Brazauskas, polske presidenten Lech Walesa, ABB:s Percy Barnevik – som omedelbart skänkte priset till ett Pax Baltica för ungdomar – och så Marion Gräfin Dönhoff, legendarisk tyska.
Andra gäster har varit den ryska oppositionens förgrundsgestalter som Gregorij Javlinkij, ledare för det liberala Jabloko. Elisabet Rehn har närvarat likskom Arkadij Vaksberg, känd rysk dissident, ministrar, författare, politiker, akademiker, kända journalister som Kjell Albin Abrahamson och Elisabet Hedborg.
Under många år arrangerades också de så kallade Chapmanföreläsningarna kring Östersjöfrågor en gång i månaden, fyra på hösten och fyra på våren.
Vill du komma i kontakt med arbetsgruppen som jobbar med Pax Baltica, skicka e-post till paxbaltica@gmail.com eller ring Birger Werner, 0708-341336
Hemsida paxbaltica.se
Se fler videoinspelningar från Pax Baltica på YouTube.
Pax Baltica brukar vara ett tvådagarsarrangemang på hösten. Det fyllde 30 år 2019 och startades alltså under det händelserika året 1989.
Din Inbjudan till Pax Baltica
11 oktober – 12 oktober 2023
I Karlskrona har Pax Baltica bedrivits sedan mitten av 1980-talet. Pax Baltica har blivit känt som ett av Sveriges mest kvalificerade återkommande arrangemang med mottot ”Samtal om fred och säkerhet runt Östersjön”. Pax Baltica är nu tillbaka efter pandemistoppet.
Du inbjuds härmed till årets Pax Baltica med rubriken
”Sverige och en ny verklighet. Samhällsförändringar vid ett NATO-medlemskap”.
Årets talare (reservation för ändringar)
Fil dr Stefan Lundqvist Journalist Patrik Oksanen
Brigadgeneral Patrik Gardesten Försvarsdirektör Peter Ryman
Kommendör Fredrik Peedu
Moderator Minou Sadeghpour från Allmänna Försvarsföreningen.
Program
11 oktober kl 1130-1230, lunch på Sjöofficersmässen
11 okt 1300-1700, öppna föreläsningar och frågestund i Konserthusteatern
11 okt kl 1800, middag på Sjöofficersmässen
12 okt kl 0830, seminarier i gruppform på Marinmuseum börjar
12 okt kl 1330 på Marinmuseum, Pax Baltica 2023 slut
Du kommer efter att du anmält dig att få ett detaljprogran.
Avgiften som i år är 750 kronor omfattar lunch 11/10, föreläsningar 11/10, middag 11/10 samt med seminarier lunch den 12/10.
Övernattning får du klara ut själv.
Skicka din anmälan och betalning till Allmänna Försvarsföreningen på bankgiro 482-8885.
Ange ditt namn adress samt Pax Baltica på talongen.
Vi måste ha din anmälan och betalning senast den 26/9.
Välkommen till Blekinge och Karlskrona för ett unikt tillfälle 2023.
Inga-Lena Fischer,
Ordförande i Allmänna Försvarsföreningen Blekinge.
Pax Baltica 2023
Hej all Pax Baltica- vänner!
Vi i arbetsgruppen har hela våren jobbat med Pax Baltica med avsikten att ha ett fysiskt möte i år, men så blir det inte, tyvärr. Vi satsar i stället på en omstart 2023, efter två inställda evenemang.
Anledningen till årets paus är bristen på föreläsare. Av alla dem som vi har kontaktat i princip sedan februari och under våren, har alla tackat nej. Vi hade kanske kunnat locka en, möjligen två som eventuellt kunde tänka sig att komma, men det känns för få för att dra igång allt som det innebär att arrangera ett fysiskt Pax Baltica.
Vi har funderat mycket kring denna tveksamhet och kommit fram till att det kanske inte är så konstigt med tanke på hur världen förvandlats efter 24 februari med kriget i Ukraina och följderna av det, samtidigt med alla turer kring Sveriges och Finlands Nato-ansökan och Turkiets motvilja.
Det känns naturligtvis inte bra att ställa upp som föreläsare när man, trots gedigna kunskaper och mångårig erfarenhet, plötsligt ställs inför ett eller flera scenarier där kunskaper och analyser, hur gedigna de än kan vara, ändå inte kan ge några stabila svar, eller förutsägelser man kan stå för.
Samtidigt är det flera som tackat nej på grund av utlandsresor och bokmanuskript, medan andra helt enkelt inte längre reser utan föredrar att medverka på skärm. En sådan inställning gör det inte möjligt att samla människor i Konserthuset i Karlskrona för att sitta och lyssna till föredrag via skärm.
Så håll ut och håll tummarna för att vi ska kunna ro iland ännu ett Pax Baltica 2023 då vi hoppas att världen ser annorlunda ut.
Vi är glada att ni är så många som går in och har gått in på vår hemsida och undrar över framtiden.
Hoppas att vi kan ses torsdag 19 oktober 2023!
Inga-Lena Fischer
AFF Blekinge
Pax Baltica 2020
Årets upplaga av Pax Baltica blev digital. paxbaltica.se eller aff.a.se
Redan hösten 2019 bestämde vi i arbetsgruppen vilket tema vi skulle ha inför 2020. Det blev ”Vi såg det inte komma” med tanke på artificiell intelligens och cybersäkerhet, men rubriken passar väl också för det som händer i Belarus. Utvecklingen är oväntad. Innan valet i augusti hade nog inte någon kunnat förutse det som hände.
Deltagare i seminariet (en timme långt) Allmänna Försvarsföreningens generalsekreterare Anna Wieslander, generalmajor Karlis Neretnieks välkänd försvarsdebattör, Rysslandskännaren Martin Kragh på Utrikespolitiska Institutet, Yury Kazhura, tidigare diplomat i belarusisk utrikestjänst, numera bosatt i Stockholm.
Moderator är Katarina Tracz från Frivärld.
Pax Baltica 2019
Årets tema var ”Energi Europas ödesfråga – olika val runt Östersjön” och konferensen ägde rum 17-18 oktober i Karlskrona.
Pax Baltica 2018
2018 års Pax Baltica hade temat ”Goda grannar med underrubriken Kan de lita på oss” och gav deltagarna kvalificerad information om säkerhets- och försvarsfrågor relaterade till Östersjöregionen.
Bakgrund
Pax Baltica hette ursprungligen Kungsholmsseminariet, eftersom det hölls på Kungsholmen i Karlskrona. Föredragskvällar ordnades inom ramen för AFF (Allmänna Försvarsföreningen) runt om i länet, där kommuner och hemvärn hade en mycket mera omfattande verksamhet på risk- och säkerhetsområdet.
Till Kungsholmsseminariet kom de främsta inom säkerhetspolitiken, exempelvis ordföranden i försvarsberedningen – liksom Stefan Hedlund, ekonom med specialitet Ryssland, numera professor i Uppsala och Kristian Gerner, rysk och centraleuropeisk historia, numera professor i Lund, Jakub Swiecicki, Utrikespolitiska Institutet och bror med den dåvarande polske finansministern.
Grundtanken med dessa seminarier var att låta alla som var engagerade i Sovjet/Ryssland och Östeuropa, professionellt eller som beslutsfattare, mediafolk och militärer på hög nivå skulle mötas och diskutera fritt utan att bli citerade eller att det fördes några protokoll.
Det öppna samtalet var grunden för Kungsholmsseminarierna /Pax Baltica. Så småningom kom också näringslivet med, exempelvis säkerhetsanalytiker från Saab.
Från 1993 fick seminariet det definitiva namnet Pax Baltica.
Under några år framåt delades Pax Baltica-priset på 50 000 kronor ut. Pristagare har varit till exempel litauiske presidenten Algirdas Brazauskas, polske presidenten Lech Walesa, ABB:s Percy Barnevik – som omedelbart skänkte priset till ett Pax Baltica för ungdomar – och så Marion Gräfin Dönhoff, legendarisk tyska.
Andra gäster har varit den ryska oppositionens förgrundsgestalter som Gregorij Javlinkij, ledare för det liberala Jabloko. Elisabet Rehn har närvarat likskom Arkadij Vaksberg, känd rysk dissident, ministrar, författare, politiker, akademiker, kända journalister som Kjell Albin Abrahamson och Elisabet Hedborg.
Under många år arrangerades också de så kallade Chapmanföreläsningarna kring Östersjöfrågor en gång i månaden, fyra på hösten och fyra på våren.
Vill du komma i kontakt med arbetsgruppen som jobbar med Pax Baltica, skicka e-post till paxbaltica@gmail.com eller ring Birger Werner, 0708-341336
Hemsida paxbaltica.se
Se fler videoinspelningar från Pax Baltica på YouTube.