Statssekreterare Jan Salestrand var kvällens föreläsare i det gemensamma arrangemanget mellan AFF Halland, Försvarsutbildarna och biblioteket Halmstad. Statssekreteraren tecknade en bred bild av svensk säkerhetspolitik och var Försvarsmakten befinner sig i sin utveckling.

Här och Nu är ett begrepp som beskriver vad Försvarsmakten skall åstadkomma idag nationellt. Det gäller alltså att höja stridsvärdet på Försvarsmaktens insatsförband till en högre nivå från de olika lägen som förbanden befinner sig på.

Jan tog oss med på en resa genom tidigare försvarsbeslut där FM ständigt reducerats. De tidigare försvarsbesluten byggde på att alla inte såg någon konfliktrisk inom överskådlig tid vilket medförde att man kunde reducera den svenska försvarsmakten.

Det är först på senare tid som det säkerhetspolitiska läget förändrats med följd att riksdag och regering har skjutit till mer pengar till Försvarsmaktens utveckling för att möta alla de utmaningar som Försvarsmakten står inför såväl personellt som materiellt.

Kvällen avslutades med att landshövdingen bjöd in till middag på Halmstad slott.