Dagarna som skakade Linköping

Sprängdåden som satte samhällets krisberedskap på prov

Allmänna Försvarsföreningen i Östergötland bjuder i samverkan med Försvarsutbildarna i Östergötland in personer och organisationer som är intresserade av samhällssäkerhet till ett seminarium i Linköping.

Tid: 18 november, klockan 18.00-19.45 (insläpp från 17.30)
Plats: Linköpings stadshus, Storgatan 43, Linköping – Observera platsen!

Under sommaren 2019 skakades Linköping av två sprängdåd som kom många kommuninvånare skrämmande nära och bokstavligen påverkade dem i deras hem. Lägenheter och vårdboenden evakuerades och människor fick se sina bostäder förstöras. Samhällets krisberedskap sattes på prov i skarpt läge, det gäller både de enskilda instanserna var och en för sig och kanske framför allt de olika aktörerna i samverkan.

Hur förberett var Linköping på att hantera situationer som dessa? Hur organiserades arbetet de första timmarna och dagarna efter dåden – och hur fortlöper utredningsarbetet? Vilka lärdomar har dragits och hur fångas de upp? Hur har Linköping påverkats, och är det en ny vardag och verklighet vi går till mötes?

Företrädare från Linköpings kommun, Polisen, Region Östergötland, Räddningstjänsten i Östra Götaland och Stångåstaden delger sina erfarenheter och reflekterar under ledning av moderator Widar Andersson, chefredaktör, Folkbladet.

Program

 • Ordförande i Allmänna Försvarsföreningen i Östergötland, Landshövding Carl Fredrik Graf, hälsar välkommen.
 • Så har Linköping påverkats av sprängningarna – inledningsanförande av Paul Håkansson, kommundirektör, Linköpings kommun.
 • Panelsamtal och frågestund
  • Paul Håkansson, kommundirektör, Linköpings kommun
  • John Andåker, bitr. lokalpolisområdeschef i Linköping, Polisen
  • Heidi Berger, marknadschef, Stångåstaden
  • Jonas Holmgren, operativ chef, Räddningstjänsten i Östra Götaland
  • Rickard Lundin, centrumchef för Katastrofmedicinskt centrum, Region Östergötland

Moderator: Widar Andersson, chefredaktör, Folkbladet

Anmälan

Du som är medlem i Allmänna Försvarsföreningen anmäler dig via e-post, ostergotland@aff.a.se
Medlemmar i Försvarsutbildarna anmäler sig enligt ordinarie rutiner.

Varmt välkommen!