Rysslands anfallskrig mot Ukraina har nu snart pågått i två år, men den militära aktiviteten från Ryssland pågår även i Arktis. Genom utbyggande av baser och testande av vapen och utrustning blir nu området i norr allt mer aktuellt ur ett säkerhets- och omvärldsperspektiv. GS Anna Wieslander intervjuas i Svenska Dagbladet om Arktis, Nato och Ryssland där hon bland annat kommenterar följande:

”Om ryssarna tänker göra något mot oss kan det mycket väl börja i Arktis. Det har de visat i övningar, där de till exempel startar uppe i Arktis och flyger ner över hela Europa för att markera.”

”Men svårigheten med Arktis är att det är enorma ytor. Det gäller att signalera att man engagerar sig och visa närvaro, och då behövs fartyg och isbrytare, och de har inte varit helt lätt att få ihop, säger Anna Wieslander.”

Hela artikeln går att läsa här.

Foto: TT, grafik Liv Widell