Anna Wieslander och Louise Blomqvist har gemensamt skrivit en rapport baserad på innehållet från en workshop som genomfördes i juni på temat ”Ett transatlantiskt och nordiskt perspektiv på Zeitenwende”. Rapporten publicerades på svenska på KKrVAs hemsida, och en sammanfattning av rapporten kan du läsa nedan:
Den tyska Zeitenwende och Sveriges Natomedlemskap har fört länderna närmare varandra och öppnar möjligheter för fördjupat samarbete inom säkerhets- och försvarspolitiken på en rad områden. Diskussionen på workshopen betonade särskilt potentialen i att forma en europeisk pelare i Nato och säkra det långsiktiga stödet till Ukraina, inte minst med hjälp av en mer utvecklad europeisk försvarsindustri. Dock hämmades potentialen av en långsam implementering av Zeitenwende, bristande ekonomisk uppbackning samt motsättningar i den tyska regeringen. Avsaknaden av ett tydligt tyskt ledarskap riskerade även att påverka den transatlantiska länken negativt, om Tyskland inte lyckades bli av med ”fripassagerar”- stämpeln inom Nato.
Vad gällde försvarssamarbete i Östersjöregionen, samt stärkt resiliens och totalförsvar, hade Sverige mycket att erbjuda Tyskland i form av erfarenheter och utvecklade koncept. Det bedömdes finnas ett tyskt intresse också på dessa områden, även om initiativkraften mer fanns på nordisk sida. Generellt hade Zeitenwende väckt förväntningar i omvärlden på en tysk omvandling och nyfikenheten och förväntningarna på Tyskland bland allierade och partners bestod. Vikten av att fortsätta förmedla intresse för Zeitenwendes utveckling i dialoger med den tyska regeringen betonades från experthåll.
Är du intresserad av att läsa hela rapporten? Då kan du ta del av den på KKrVAs hemsida HÄR!