
Kärnvapenförbudskonventionen – borde Sverige underteckna?
mars 25, 2019 kl 13:00 - 14:00
Folk och försvar bjuder nu in, tillsammans med medlemsorganisationerna Svenska Atlantkommittén och Allmänna försvarsföreningen till ett seminarium om utredningen av konsekvenserna av ett svenskt tillträde till konventionen om förbud mot kärnvapen.
Sverige har under decennier varit ett land som internationellt aktivt arbetat för nedrustning. Trots våra ambitioner för en kärnvapenfri värld har även Sverige haft ett eget kärnvapenprogram. Sverige skrev dock på ickespridningsavtalet, NPT, 1968 och slutförde processen med ratificering och implementering 1972. I och med detta förband sig Sverige att inte utveckla eller skaffa kärnvapen. Konventionen, NPT, är allt sedan dess gällande och har utvecklats med bl.a. IAEA:s tilläggsprotokoll under 1990-talet.
Sommaren 2017 röstades FN:s konvention om kärnvapenförbud igenom. En konvention som dåvarande regering såg positivt på men som fick mycket kritik i bland annat den svenska försvars och säkerhetsdebatten. Orsakerna till kritiken är sannolikt många, men ett par av de argument som framförts är konventionens skrivningar som rör så kallade dual use, alltså produkter som tas fram i ett syfte men kan användas i fler syften. I konventionen framgår att en signatär ska ”avbryta samarbete och hjälp vad avser kärnvapenrelaterade verksamheter och anläggningar omedelbart”. Ett annat argument som framförts är att ett svenskt undertecknande av konventionen skulle leda till realpolitiska effekter på både bilaterala likväl som multilaterala relationer.
För att fördjupa förståelsen för denna kritik tillsatte regeringen en utredning med uppdraget att ”analysera konventionens innebörd och de konsekvenser ett svenskt tillträde till konventionen kan komma att få avseende bland annat följande områden: svensk nedrustnings-/icke-spridningspolitik, Sveriges samlade bi- och multilaterala säkerhets- och försvarspolitiska samarbeten […]”. Utredningen presenterades av utredaren Lars-Erik Lundin 18 januari i år. Slutsatsen var att ”Sverige varken bör tillträda eller underteckna konventionen i dess nuvarande form.”
Tillsammans med Svenska Atlantkommittén och Allmänna försvarsföreningen bjuder nu Folk och Försvar in till ett seminarium där vi kommer få en djupare inblick i utredningen slutsatser. Vi kommer få djupare kunskap i vilka effekter konventionen kommer ha för svensk forskning och utveckling både civilt och militärt. Samt hur civila aktörer eventuellt påverkas av konventionen då just dual use kan innebära ett problem och huruvida utredaren anser att ett tillträdande av konventionen kommer leda till nedrustning eller inte.
För att se inbjudan i sin helhet klicka HÄR.
Anmälan görs HÄR.