Laddar Evenemang

Fira Sveriges och Arméns 500-årsjubileum med oss på nationaldagen!

Armémuseum bjuder på fri entré och flera föredrag. Passa på att ta en titt under jord i ett av skyddsrummen under Artillerigården. Välkomsttal av Fabian Arnheim, museichef på Armémuseum och musik med arméns musikkår.

Lyssna på flera korta och intressanta föreläsningar i vår hörsal. Föredragen samordnas av Allmänna Försvarsföreningen.

Krigsflygfält 16 kommer med personal i full uniform och VR-headsets som visar en film från 1942 där du både får uppleva soldater och plan från Krigsfält 16 samt när flygplanet SAAB B17 lyfter och du befinner dig på vingen. Inga biljetter eller förbokning behövs. Fri entré.

Passa på att äta en bit mat på restaurangen ”Artilleriet” som håller öppet, eller köp din lunch från Försvarsmaktens koktross ute på gården. Flera frivilligorganisationer kommer att finnas på plats och berätta om hur just du kan bidra ideellt till ett starkare försvar.

I 500 år har vi i Sverige försvarat vår säkerhet och självständighet. Många har kämpat för det Sverige vi har idag. Genom tiderna har vi ingått unioner, vunnit och förlorat landområden. Det nuvarande omvärldsläget påverkar oss alla. Vi kan inte ta vår demokrati för given. Därför behöver vi ett starkt totalförsvar som ger ett robust samhälle och skapar en tröskel mot yttre hot. Medvetenhet och kunskap hos varje individ är viktig del i försvaret av vårt land.

Statens försvarshistoriska museer (SFHM) har i uppdrag att öka kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och dess roll i samhällsutvecklingen. Det innebär att SFHM vill ge alla möjlighet att lära sig mer om Sveriges försvar, både i äldre tider och idag. SFHM berättar också om hur krig påverkar och har påverkat människor och samhället.

Vi hälsar er varmt välkomna att fira Sveriges och Arméns 500-årsjubileum samt nationaldagen hos oss på Artillerigården.

Talarschema för dagen

•  11:30 – 12:00 Michael Malm, Försvarsstaben i Försvarsmakten, (Nytt Säkerhetspolitiskt Läge: Nya Utmaningar, Nya Möjligheter)

Michael kommer prata om totalförsvaret och hur det är en angelägenhet för hela befolkningen. Vad är viktigt att värna om, vad är man beredd att offra sig för? Och på vilket sätt är totalförsvarsplikten invånarnas ansvar för vår gemensamma säkerhet? Hur kan gemene man ta sitt ansvar och bidra till totalförsvaret?

•  12:15 – 12:45 Helene Rånlund, överintendent på Statens försvarshistoriska museer och Johanna Fries Markiewicz, enhetschef på Riksarkivet (Ukraina och bevaring av kulturarv)

•  13:00 – 13:30 Överste Håkan Hedlund, Armén, Försvarsmakten (Armén idag)

Håkan kommer beskriva en betraktelse över armen under fem sekler och utgå ifrån Försvarsmaktens doktrin 2022. Hur motståndare och utveckling har påverkat krigsförmågan, med en överblick mot var historien har visat på i vår samtid.

•  13:45 – 14:15 Minou Sadeghpour, Allmänna Försvarsföreningen (Folkförankring)