Åter igen ett lyckat arrangemang i samarbete mellan AFF & Försvarsutbildarna!

Kön ringlade lång utanför Kattegattgymnasiets aula innan dörren öppnades, Aulan blev nästan fullsatt av förväntansfulla åhörare i alla åldrar.

Jörgen Peters, Ordf. i AFF hälsade Joakim och åhörarna välkommen och presenterade kort Försvarsutbildarna samt AFF. Rubriken för kvällen föredrag var ”Rysslands utmaning av (den europeiska) säkerhetsordningen – Kriget mot Ukraina.”

Övlt. Joakim Paasikivi är till vardags strategilärare på Försvarshögskolan.

Jag citerar Kungliga Krigsvetenskap akademins motivering när Joakim fick Akademins belöningsmedal i silver ”Joakim Paasikivi har med ett stort personligt engagemang och vederhäftig militär kunskap gjort en utomordentlig insats att förklara och kommentera det obegripliga på ett begripligt sätt för den svenska allmänheten. Paasikivi har även genom en outtröttlig närvaro i många kanaler och framträdanden, kombinerat med en personlig framtoning bidragit till ökad förståelse för stridernas komplexitet i krigets Ukraina. Han har presterat betydligt mer än vad som kan förväntas av en strategilärare vid Försvarshögskolan.

Vilket även gällde för denna kväll!

Föredraget pågick i Ca 70 minuter därefter avbrott för kaffe och en avlutning med frågor, Det kom många frågor från publiken, vilket drog ut på tiden.

Jörgen Peters avslutade kvällen och Försvarsutbildarna överlämnade en gåva, Försvarsutbildarna Hallands Sköld.

Kvällen lämnade en del svar men även många frågor hos åhörarna.

Joakim Paasikivi är skarp, analytisk och intressant med en stor portion humor.

Budskapet är tydligt, det kommer krävas mer av alla för att bygga upp totalförsvaret och att den folkliga förankringen är oerhört viktig där bl.a. Försvarsutbildarna och AFF har en viktig uppgift!

Kaffeserveringen och iordningställande av lokaler sköttes av Försvarsutbildarna Hallands Ungdomsavdelning och fungerade toppen!

Hallandsgruppen och Halmstad kommun stöttade så att kvällen blev möjlig att genomföra.

Text och Foto: Peter Månsson Försvarsutbildarna Halland