Sverige äntligen i Nato
”Nato igår, idag och i framtiden” var rubriken när Allmänna Försvarsföreningen i Kronoberg hade inbjudit till möte i Växjö. Många hade mött upp. Föreläsare var föreningens ordförande Gunnar Karlson, pensionerad generalmajor som arbetat vid den svenska Nato-delegationen, på vårt Utrikesdepartement och som chef för Must, Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst.
Den 4 april i år firade Nato sin 75-årsdag. När Alliansen bildades var det med tolv medlemsländer. Tillväxten sedan dess har alltså varit betydande. En framgångsfaktor har varit förmågan att kunna anpassa sig till omvärlden och få västländerna i Nordamerika och Europa att hålla ihop och värna demokrati och frihet. Besluten tas med konsensus, underströk Gunnar Karlson i sitt föredrag. Det är en styrka eftersom alla står bakom detta. Nackdelen är att det kan ta viss tid att komma till beslut, men å andra sidan är dessa då väl genomtänkta och motiverade.
Gemensamt försvar
Nato bildades 1949 i Washington. Bakgrunden till detta då var två världskrig med förödande verkan. Därför ville man säkra ett transatlantiskt samarbete genom en politisk allians och gemensam militär planering. Hotet från Sovjet var ju en verklighet. Ledorden blev: ”Keep Russian out, the Americans in and the Germans down”. berättade Gunnar Karlson. USA har genom åren satsat stora militära resurser i Europa och varit på plats där i olika sammanhang när det hettat till. Ryssland har hittills inte vågat använda sina kärnvapen. Putin har visserligen hotat med det, men inte vågat ta steget fullt ut. Gemensamt försvar en för alla, alla för en är en helig Nato-regel. Angrips ett land ställer alla upp för att försvara friheten.
Natos högkvarter ligger i Bryssel. Natoländernas stats- och regeringschefer sitter i Nordatlantiska rådet och under dessa finns den militära organisationen. Militära förband finns i respektive land, som står för dessa eftersom de betalar för sin försvarsmakt. Natos återkommande toppmöten är förstås mycket viktiga för att kunna driva större frågor eller förändringar. Stödet till Ukraina är numera en viktig punkt som finns med på dagordningen. Natostadgan ställer inga krav på de enskilda medlemsstaterna för det egna försvarets förmåga, men definierar noga deras ansvar.
Gunnar Karlsons berättelse om Nato avslutades med en frågestund. Sista frågan lydde: Hur ser inhämtning av underrättelse ut i organisationen? Gunnar Karlson: Det är ett nationellt ansvar, men självfallet har USA stor tyngd i det arbetet i kraft av sina resurser.
Bildtext: ”Nato igår, idag och i framtiden”, så lydde rubriken när Gunnar Karlson, ordförande i Allmänna Försvarsföreningen i Kronoberg intog talarstolen.
Text: Kjell Göthe
Bildförslag: Gunnar Karlson